Jarní očista těla


Prvního ledna bývám v klidu, poctivě si naložím na talíř čočku, absolvuji procházku lesem se psy a popíjím hodně vody pro zmírnění následků silvestrovské oslavy. S očistnou kůrou čekám až na dny, kdy na zahradě vystrčí hlavy sněženky, dny se prodlouží a slunce zase chytne dech. Tento rok tyhle dny přišly právě teď. Ráda bych se podělila s pár lety ověřenými tipy, jak probudit tělo na jaře, načerpat energii a tak nějak se zase celá “zkrásnět”.

S očistou začínám už ráno. Obligátní zimní ranní kávu sice nevypouštím, ale začínám nalačno s velkou sklenicí teplé vody se šťávou z půlky citronu. Vypiji skoro na ex a v koupelně důkladně na sucho prokartáčuji celé tělo i vlasy. Na tělo mám Wellfit kartáč z koňských žíní, tak akorát hrubý, krásně promasíruje, ale neškrábe a dobře padne do ruky. Na obličej používám jemný obličejový  a na vlasy můj oblíbený kartáč z kančích stětin s rukojetí z olivového dřeva.

Kartáčování těla provádím na sucho. Kartáčování vedu od končetin směrem k srdci, nijak netlačím a svižnými krouživými pohyby rozproudím lymfatický systém, tím posílím látkovou výměnu a zároveň odstraním jemné odumřelé částečky kůže. Po týdnu kartáčování pocítíte rozdíl a po měsíci už nebudete chtít s kartáčováním přestat.

Pokud chcete a máte ráno dvacet minut pro sebe, můžete také zařadit metodu “oil pulling”, která vychází z ayurvédy. Spočívá v tom, že dvacet minut v pusu převalujete lžíci oleje, skvělý je kokosový, sezamový nebo olivový. Olej pak nepolykejte, ale vyplivněte. Podle ayurvédy působí tato metoda stejně jako kartáčování detoxikačně na organismus, zlepšuje imunitní systém a mnohé další pozitivní vlivy na zdraví. Za mne musím dodat, že i když by to člověk neřekl, kokosový olej skvěle bělí zuby.

Na jaře sahám po dvou bylinách. Jednou je kopřiva a druhou bříza. Obě dvě používám nejenom jako čaj, ale zároveň je používám i v kosmetice. Brzo zjara je často ještě plno sněhu a tak máme v zásobě jak břízu, tak i kopřivu sušenou.

Z kopřivy si dělám čaj, který popíjím nanejvýš čtrnáct dní v kuse, déle se to ani nedoporučuje právě pro silné účinky na organismus. Kopřiva stimuluje slinivku a ledviny, působí močopudně, podporuje krvetvorbu a celkově se doporučuje, pokud chcete podpořit látkovou výměnu v organismu, při ekzémech, únavě a vyčerpanosti. Odvar z kopřivy se připravuje spařením čerstvých nebo sušených kopřiv, nelouhuje se.

Kopřiva je báječná i na vlasy, považuje se za skvělý stimulant růstu vlasů, takže ji nejen piji, ale dělám si z ní někdy oplach vlasů a někdy ji přidávám do zábalu spolu s arganovým olejem, žloutkem a skořicí. Pokud jste to nikdy nezkoušeli, žloutek vymývejte z vlasů chladnější vodou, ať se vám ve vlasech nesrazí a skořici bezpodmínečně nejdřív otestujte na vaší pokožce, mnoho lidí už na skořici zareagovalo velmi svědivou vyrážkou. Kopřiva by se neměla používat na světlé vlasy, jemně barví.

Bříza je stejně jako kopřiva tradiční bylinou v českém bylinkářství. Působí na ledviny, doporučuje se při revmatismu a dně, má potopudné účinky. Opět se doporučuje čaj z břízy popíjet nanejvýše tři týdny a poté udělat přestávku. Oplachy z břízy stejně jako ty kopřivové růst vlasů. Ráda si na vlasy připravuji oplach tak, že lžíci sušené břízy a lžíci sušené kopřivy zaliji vroucí vodou. Po dvaceti minutách sliji a vlasy po umytí přelijeme a pak už vodou neoplachujeme.

Mladé listy kopřivy si můžete spařit jako špenát, mladé březové lístky si přidejte na jaře do salátu.

Máte vy nějaký doporučený tip, co vám zabírá na jarní očistu?